Hembygge.com

Säkerhet online

firewall-screen-refers-to-internet-safety-security-and-protection

När man är ute och surfar på nätet kan man emellanåt stöta på en sajt som man inte riktigt är säker på. Men hur vet man vilken sajt som är säker och vad kan man göra för att skydda sig mot sådana sajter? Nedan kan du läsa om några tips angående säkerhet och vad man kan tänka på om man misstänker att en sajt inte är säker.

Det finns flera olika sätt att kontrollera om en webbsida är säker eller inte men det utan tvekan enklaste sättet att kolla detta på är att kontrollera webbsidans URL uppe i adressfältet på din webbläsare. Vanliga sidor har enbart http i början av URL:en medans säkra sidor har https. Det sista s:et i https står för “secure” och betyder att sidan du besöker krypterar informationen innan den skickar iväg den vilket gör att sidan är säker.

En annan sak man kan kolla är om sidan har certifikat. Om sidan du besöker är certifierad med en SLL-kryptering så kan man hitta ett hänglås längst upp till vänster brevid webbadressen och i vissa webbläsare kan adressfältet vara helt eller delvis grönt. Om man vill vara extra säker kan man även kolla om det är samma företag som står bakom sajten som står bakom certifikatet. Detta kan man göra genom att höger-klicka på sidan och gå in på egenskaper.