Hembygge.com

Mjukvaror flyttar ut på webben

moln

Tack vare allt mer robust webbteknik möjliggörs nu att avancerade och interaktiva program kan köras direkt i webbläsaren. Konceptet kallas för SaaS eller molntjänster och är något som idag används av alla möjliga typer av organisationer och individer.

Kommuner och myndigheter

Många olika myndigheter och kommunala organisationer flyttar idag över sin data från egna gamla datasystem till moderna e-tjänster. Ett exempel på detta är e-arkiv som möjliggör enkel hantering av allt från beslutshandlingar och protokoll till lönematerial och fakturor. En stor fördel med system som dessa är att det kan innebära stora förenklingar när det kommer till att söka efter specifika filer. Även tillgängligheten förbättras då det beroende på konfigurering kan nås från i princip vilken dator som helst så länge den har internetuppkoppling.

Företag

Även företag ersätter många tidigare affärssystem med SaaS-lösningar. Allt från organisations och schemaläggningslösningar till försäljning och betalning kan nu ersättas med en enkel app på webben eller i mobilen. iZettle är ett svenskt företag som revolutionerat hur mindre återförsäljare kan ta emot betalningar. Med hjälp av en liten dosa som man trådlöst kopplar till mobilen så har man en komplett PoS-system med möjlighet att ta betalt via kort.

Privatpersoner

Privat använder de flesta idag många olika molntjänster. En av de första molntjänsterna som blev populära för så väl företag som privatpersoner var webbmejl, e-post klienter som kördes direkt i webbläsaren. Idag använder många även bland annat kontorsmjukvara från Google eller Microsoft i molnversion. Även mjukvaror som Skype, Spotify och bildbehandlingsprogram finns nu i versioner som går att köra direkt i webbläsaren.

För de som hellre spelar spel så går det nu dessutom att utveckla avancerade 3d-spel som går att köra direkt i webbläsaren. Även om det än inte finns så många exempel på kompletta spel så är listan lång på fräcka demos som använder tekniken.