Hembygge.com

Dator – bärbar eller stationär?

En av de stora frågorna som alla datorköpare ställs inför är huruvida de ska köpa en stationär eller bärbar dator. Ända sedan de bärbara datorerna slog igenom på bred front har de på riktigt utmanat – och i vissa avseenden gått om – de stationära motsvarigheterna. Än är det dock inte en avgjord debatt. Det finns fortfarande för- och nackdelar med båda varianterna. Därför är det extra viktigt för dig som köpare att göra en rejäl och grundlig genomgång inför ditt val för att du ska kunna undvika ett dåligt köp. Här är några aspekter att hålla i tanken när du tar ditt beslut.

Smidighet med bärbar dator

De bärbara datorerna har givetvis den stora fördelen att de är mindre till storleken. Det gör att de går betydligt lättare att ta med sig på resande fot. Om du behöver förflytta dig mellan olika platser ofta – antingen i jobbet eller privat – är en bärbar dator enkel att ta med sig. Dessutom har de nu utvecklats till en sådan grad att de håller hög kvalitet sett till hårdvara. Det finns även gott om tillbehör för att underlätta användandet, från externa tangentbord till laddare som kan tas med överallt. Med en extra laddare för Macbook har du alltid möjlighet att koppla upp din dator till någon form av strömförsörjning.

Prestanda och prisvärdhet med stationär dator

En stationär dator har andra fördelar. Även om de bärbara datorerna har blivit allt bättre är det ändå de stationära varianterna som har den riktiga kraften. Som regel får du också betydligt mer prestanda till ett betydligt lägre pris med en stationär dator. Tack vare oöverträffad snabbhet och lagringsutrymme passar stationära datorer allra bäst i kontorsutrymmen. Dessutom har stationära datorer ofta fler in- och utgångar vilket gör att det går lättare att stoppa i alltifrån extraskärmar till USB-minnen. Det gör att många väljer att komplettera sin bärbara dator med en stationär för att kunna få det bästa från båda världarna