En bild säger mer än tusen ord och kan ge dig kraftigt huvudbry om du använt en bild på din sajt och plötsligt blir skyldig att betala för ditt användande, eller kanske till och med anmäld för stöld.
Upphovsrätten
Upphovsrätten, (samma som copyright), till en bild har den som är upphovsmannen till bilden. Alltså, är det du som tar kortet, så är det du som äger bilden och inte personen som är fotograferad. Lånar du ut din kamera och någon annan knäpper ett kort, då är det den personen som är upphovsman och således äger rättigheterna till bilden. Den som har tagit bilden äger också rätten till hur den ska användas.
Vad får jag göra med bilder online?
Du får kopiera bilder och använda dom för privatbruk. Du kan skriva ut bilden och hänga den på väggen hemma eller bara spara ner den till datorn. För att få publicera den och använda den i offentliga medier måste du ha fått användningsrätt till bilden. Du kan ha köpt den eller på annat sätt fått dina rättigheter. Det räcker inte med att ange vart du tagit bilden eller vem som tagit den, eller ens om du fått lov av personen på bilden att använda den. Publicerar du bilden utan användningsrätt, i en tidning, på Facebook, Instagram eller något annat offentligt media, har du brutit mot upphovsrätten och begått ett brott.
Vilka bilder kan jag använda?
Är du en duktig fotograf kan du använda dina egna bilder, annars finns det bildbanker med olika villkor för hur deras bilder får användas. En del är gratis och andra tar betalt per bild eller paket med bilder. Oavsett vad du väljer att använda, så är det viktigt att läsa på vilka villkoren för just den bilden.